Nu we onze mobiele telefoons voor steeds meer beginnen te gebruiken, vaak ook om persoonlijke of waardevolle zaken mee te regelen, wordt het ook steeds belangrijker dat we zorgen voor een goede beveiliging ervan. Net zoals we onze computers vroeger moesten leren beveiligen hebben veel mensen nu ook behoefte aan informatie over hoe ze hun mobiele telefoon veilig kunnen gebruiken. Hieronder vind je daarom alvast 6 eenvoudige tips van Internethunter – Internet providers vergelijken – Goedkoopste abonnementen – voor een veilig smartphone-gebruik.
- Weet waar de malware zit? Malware, kleine programma’s die zich vaak stiekem installeren en die bijvoorbeeld bankgegevens kunnen stelen of ongemerkt oproepen naar dure betaalnummers kunnen maken zit verborgen op tal van plekken. Vaak wordt het verborgen in advertenties die zelfs op grote en betrouwbare sites te zien zijn. Daarop klikken of zelfs gewoon de advertentie zien kan genoeg zijn om besmet te raken. Het meest getroffen zijn spelletjeswebsites, goksites en pornosites dus daar moet je dubbel uitkijken. Installeer daarom goede antivirussoftware op je telefoon zeker als die op Android draait.
- Let op dat je geen gluurders hebt. Op mobiele telefoons wordt het wachtwoord vaak niet verborgen achter dikke zwarte stippen zoals dat op desktopcomputers wel het geval is. Wees daarom voorzichtig als je je wachtwoord intypt. Iemand die achter je zit zou zomaar je wachtwoord kunnen lezen en omdat we vaak hetzelfde wachtwoord voor veel websites gebruiken is één wachtwoord soms voldoende om heel veel over iemands privéleven te weten te komen.
- Wees voorzichtig met waar je op klikt. Op het kleine scherm zien we soms nog heel weinig beveiligingsinformatie als we aan het surfen zijn. We zien vaak niet dat een bepaalde link naar een externe site doorverwijst of dat een bepaalde banner wel een heel vreemde URL heeft. Wees daarom extra voorzichtig met het klikken op reclame en links. Probeer geen websites te bezoeken die je niet 100% vertrouwd en gebruik steeds beveiligde verbindingen waar mogelijk (https). Lees ook: Wat kan ik doen tegen phishing?
- Laat je niet vangen door phishing. Een e-mail van je bank, e-bay of amazon om je te vragen of je op een link wil klikken waar je je persoonlijke informatie en kredietkaart-nummer kan bijwerken? Meteen de prullenbak in. Betrouwbare bedrijven zullen je nooit per mail om dit soort informatie vragen. Zelfs al ziet de mail en de site er nog zo betrouwbaar uit, bij twijfel contacteer je best zelf het bedrijf waarvan de mail zogenaamd zou komen. Reageer ook nooit op berichten die je willen doen geloven dat je een prijs gewonnen hebt of dat je een erg goede zaak kan doen door een klein beetje geld te investeren.
- Haal je applicaties enkel uit de app stores. Op het mobiele internet kan je massa’s aanbiedingen vinden voor gratis applicaties. Enkel de apps in de officiële ‘winkels’ van de telefoonfabrikanten of van de makers van het besturingssysteem (Google Play, App Store) zijn echter getest op virussen of kwaadaardige code. Daarom download je best nooit buiten deze officiële kanalen om.
- Niet jailbreaken of rooten. Met jailbreaken of rooten verkrijg je ‘administrator’-toegang tot je apparaat. Hierdoor heb je er meer controle over en kan je bijvoorbeeld ook gekraakte applicaties uitvoeren. Maar je maakt er je telefoon ook kwetsbaar mee voor malware en virussen doordat je alle beveiliging uitschakelt. Te vermijden dus, zeker als je zelf geen grondige kennis van beveiliging hebt.
Natuurlijk zijn er meer tips te bedenken, bijvoorbeeld moet je op de social media ook voorzichtig zijn met het openen van dingen die je toegestuurd worden. Op de sociale media begint dat zelfs al met het uitkiezen van je vrienden of volgers. Voor instagram is dat niet het geval, voor facebook wel.
Bij instagram kun je zelfs gewoon instagram follower kaufen. Kan tot op dit moment namelijk niet gebruikt worden door kwaadwillenden.