Laten we bij het begin beginnen, wat is glasvezel nu eigenlijk? Het is een dunne draad gemaakt van glas, let op het gaat wel om een ontzettend sterke draad. Glasvezel is ontwikkeld om grotere hoeveelheden data in een snellere tijd te transporteren, daarnaast is deze methode een stuk betrouwbaarder. Bijzonder is wel dat het in feite net zo dun is al een haartje. Het is als het ware een dunne kern en een dikke mantel, deze zijn in elkaar gesmolten.
Glasvezel is geschikt voor internetten, telefoneren en televisie. Het is dus een optie waarvoor gekozen kan worden bij een alles in 1 pakket. Toegegeven, de werking klinkt aardig ingewikkeld. De vezel verstuurd namelijk met hoge snelheid informatie, welke door manipulatie van een lichtstroom vervolgens uit een laser komt.
Deze laser is van essentieel belang betreft de snelheid, hoe sneller deze kan flikkeren, des te sneller zal de informatie worden verstuurd. Vanzelfsprekend gaat dit een stuk sneller dan bij kabel of ADSL. Een glasvezel kan een gigabyte per seconde versturen, ter vergelijking, dat zijn honderden boeken aan informatie die met de snelheid van een vingerknip verstuurd wordt. Bij een alles in 1 pakket worden er natuurlijk geen echte boeken verstuurd, maar gaat het om televisiebeelden, videobeelden en nog veel meer.
Steeds meer Nederlandse consumenten kiezen ervoor om over te stappen op glasvezel, en dat heeft natuurlijk zo zijn redenen. Het wordt dan ook gezien als de toekomst, sneller en betrouwbaarder. De datahoeveelheden worden steeds groter, de internetverbinding moet steeds sneller en daarnaast moet het ook energiezuinig zijn. Glasvezel beschikt over al deze punten en is dan ook razend populair geworden.
Snelheid van glasvezel
Wanneer er gekozen zal worden voor glasvezel, dan zal er ook automatisch worden gekozen voor een snellere internetverbinding. De snelheden tikken de 1000 Mbps aan, oftewel 1 Gbps. Consumenten die beschikken over ADSL moeten het doen met 160 Mbps en kabel zelfs 80 Mbps. Heb jij het rekensommetje al gemaakt? Deze vervanger van langzame verbindingen is stukken sneller!
Let wel op, er zijn oude apparaten die niet om kunnen gaan met deze absurd hoge snelheden. Controleer daarom altijd even of de router deze snelheid wel aan zou kunnen. Plaats de router altijd op een geschikte plek in het huis, het beste is op een centrale plaats. Sommige consumenten besluiten om de router bijvoorbeeld in de meterkast te plaatsen. Dat is niet slim en erg zonde. Gebruik de snelheden van glasvezel optimaal om alles eruit te krijgen.